MAPA I PERFIL

perfiltaga

ENLLAÇ DE LA RUTA A WIKILOC

CRÒNICA DE LA RUTA

Una bona manera d’acabar el primer any del projecte dels 100 cims és pujar a una de les muntanyes emblemàtiques del país. Després dels àpats de “Noche Buena”, Nadal i Sant Esteve una ascensió al Taga m’ha semblat tot un repte i un acte digne de desintoxicació.

El punt de sortida d’aquesta ruta havia de ser el refugi de Montserrat. En canvi, en portar un cotxe baix, he cregut oportú deixar-lo gairebé un km abans, la qual cosa ha esta un error perquè es pot arribar força bé al refugi, i el fet de perllongar la ruta per la pista no aporta res d’extraordinari i allarga massa una ruta ja prou estirada.

Després del refugi el camí va pujant direcció el Coll de Pal. Ja es veuen les muntanyes banyades pel suau mantell de la boira.

Muntanyes que els costa destapar-se amb les primeres calors del dia.
Muntanyes que els costa destapar-se amb les primeres calors del dia.

En poca estona la pista s’acaba just a l’alçada d’un abeurador en el que hi ha algun cotxe amb tracció a les 4 rodes i més alts. Aquells que els ocupaven m’han pres la davantera tot remuntant el camí cap al Coll de Pal.

Està clar que no sóc l'únic que ha pensat en pujar el Taga avui.
Està clar que no sóc l’únic que ha pensat en pujar el Taga avui.

En arribar al Coll de Pal es pot agafar l’opció de pujar al Puig Estela ascendint per la Serra Cavallera, o bé envoltar aquesta serra per la seva vessant nord. És la que jo agafo.

Des del Coll de Pal s'obren diverses possibilitats.
Des del Coll de Pal s’obren diverses possibilitats.

Aquest no és un any massa fred i les precipitacions en forma de neu es fan desitjar més del compte. Tot i així, en les zones que no hi toca gairebé el sol s’hi pot trobar alguna resta, com és el cas de la vessant nord de la Serra Cavallera.

Neu testimonial en aquestes dates i en aquestes alçades.
Neu testimonial en aquestes dates i en aquestes alçades.

En aquest trajecte no hi ha massa oportunitats de veure el sol, només abans de completar la volta fins quedar just darrera de la serra.

La meva ombra i jo guardem distàncies prudencials.
La meva ombra i jo guardem distàncies prudencials.

A mesura que la caminada va transcorrent és molt difícil quedar-se al marge de les muntanyes que ara em queden a la dreta i que amaguen la vall de Núria.

Una mirada al Nord, cap a les muntanyes que envolten Núria.
Una mirada al Nord, cap a les muntanyes que envolten Núria.

De tant en tant trobo llenya ja talladeta, una feina prou bona per mantenir les muntanyes netes.

Llenya ja ben talladeta.
Llenya ja ben talladeta.

Ja porto una bona estona de ruta i tinc la sensació de no haver avançat gaire, sense dubte en part per culpa d’haver pres la decisió de començar la ruta massa lluny. Tant és, no tinc pressa. Ep! Que ja veig el Taga!

Al fons, tocat pel sol, ja es veu el Taga.
Al fons, tocat pel sol, ja es veu el Taga.

Un moviment en la llunyania em crida l’atenció. Intento veure què són, però no aconsegueixo copsar ben bé quin tipus d’animals són, tot i que diria que es tracta d’isards. No ho sé, però.

Companyia llunyana en una ruta prou solitària per aquesta vessant.
Companyia llunyana en una ruta prou solitària per aquesta vessant.

La muntanya està prou pelada, sense boscos importants. No obstant això, hi ha petits grups d’arbres aïllats que no arriben a esdevenir un bosc en sí que, de vegades, tenen un aspecte enfarinat en la seva base.

Una catifa de neu.
Una catifa de neu.

En arribar a l’alçada de l’Estany del Tarter un dubte m’envaeix. Hi ha dos petits estanys separats i hi passo pel mig. Segurament, en èpoques de més pluja tot deu ser un sol estany més gran, però ara, en aquestes dates, deu restar més sec i es divideix en dos. Una mica d’investigació per internet avala la meva teoria tan simple.

11

12

A poc a poc em vaig apropant al Taga.

El Taga, no tan a prop com sembla.
El Taga, no tan a prop com sembla.

I encara més, a punt d’entrar a la Serra Conivella i coronar-lo. No acaba d’arribar mai!

Ara sí, ben rodonet.
Ara sí, ben rodonet.

Una curiositat: el paisatge està ple de petits monticles que no sé que són. En veig com si estiguessin recent fets, marrons de la sorra i per tot arreu. Després també en veig de verds, ja coberts de vegetació com els que reprodueixo en aquesta foto. Penso en els talps i la seva voluntat d’airejar cada vegada que els plau la seva vivenda soterrània. No pot ser una altra cosa, suposo.

La petjada dels talps. Bé, precisament no és la petjada...
La petjada dels talps. Bé, precisament no és la petjada…

I arriba el moment més esperat… i més dur! Bé, potser no tant, però la inactivitat acaba passant factura i em costa una mica arribar al cim del Taga. Una vegada a dalt, com sempre, les vistes són espectaculars i la satisfacció compensa l’esforç.

He fet el cim!
He fet el cim!
El Taga, 2040 m.
El Taga, 2040 m.
Muntanyes llegendàries que queden pendents per a futures excursions.
Muntanyes llegendàries que queden pendents per a futures excursions.
La silueta de Montserrat sempre visible des de qualsevol cim.
La silueta de Montserrat sempre visible des de qualsevol cim.

20

El Puig Estela m'espera en breu.
El Puig Estela m’espera en breu.
A l'altra banda, les muntanyes de Núria.
A l’altra banda, les muntanyes de Núria.
Desconec el pic del mig, però crida l'atenció.
Desconec el pic del mig, però crida l’atenció.

Encara al cim, just a la base de la creu, hi ha la representació d’un Betlem que fa honor a l’època en què ens trobem. El que no sabia jo és que ja en aquella època de l’Imperi Romà hi havia reivindicacions catalanistes.

Ha nascut unminyonet ros i blanquet, ros i blanquet...
Ha nascut un minyonet ros i blanquet, ros i blanquet…

Després d’una bona pausa, potser mitja hora o més, que aprofito per menjar alguna cosa, descansar i badar amb el paisatge, he de fer via cap a l’altre cim. Des del Taga es veu el Puig Estela, com també es veu que tocarà patir una mica en remuntar la Serra Cavallera per seguir des del seu llom la ruta que m’hi portarà. El pas entre les dues serres és la Portella d’Ogassa.

La Portella d'Ogassa separa la Serra Conivella de la Serra Cavallera. Al fons, unes cases adverteixen del poble.
La Portella d’Ogassa separa la Serra Conivella de la Serra Cavallera. Al fons, unes cases adverteixen del poble.

Ara toca pujar i, de passada, estar disposat a saludar els amics talps si treuen el cap en qualsevol moment.

Els meus companys invisibles de ruta: els talps.
Els meus companys invisibles de ruta: els talps. Al fons, el Puig Estela.

Abans de coronar el Puig Estela es passa per una altre puig menor, el Puig de la Coma, que tot i no ser un objectiu en sí mateix, me’l prenc com un el que és: un altre cim.

El Puig de Coma d'Olla (1938 m.) amb el Taga al fons.
El Puig de Coma d’Olla (1938 m.) amb el Taga al fons.

Bé, ara toca tornar a pujar de valent. He de confessar que aquesta ruta l’he emprès sense gaire preparació i ara mateix tinc les forces justetes en què cada passa em costa més del que deuria. Porto cinc hores de ruta i certament ja estic cansat, però el cim ben a prop em dóna l’empenta que em cal.

Cap al Puig Estela!
Cap al Puig Estela!

Ara ja es veu el Puig Estela, si més no ja el tinc en el camp de visió.

La ruta cap al Puig Estela passa per carenejar la Serra Cavallera.
La ruta cap al Puig Estela passa per carenejar la Serra Cavallera.

Carenejar la serra Cavallera t’aporta el punt de vista gairebé de vista d’ocell per albirar muntanyes ben llunyanes a banda i banda.

30

31

El Puig Estela em rep amb força vent. No m’hi estic tanta estona com al Taga, és clar, en part per la ventada i en part perquè no em queda gaire per acabar la ruta. Això sí, la foto que no falti!

He fet el cim!
He fet el cim!
Puig Estela, 2013 m. El Taga es veu d'esquitllada.
Puig Estela, 2013 m. El Taga es veu d’esquitllada.

Vistes des del Puig Estela.

34

35

Quan miro enrere i veig el Taga sembla que no hagi caminat tant i que la distància no sigui tan llarga. Renoi, com enganya de vegades la percepció de les muntanyes.

36

El descens des del Puig Estela és continu i força pendent. Se’m fa llarg, però no és en absolut complicat, ni molt menys. El que passa és que quan  vaig baixant i vaig pensant en la dutxa i la cervesa que em fotré alguna cosa no va bé, més aviat significa que ja no estic a la muntanya i això només és sinònim de cansament, i no pas de gaudi.

Descens des del Puig Estela.
Descens des del Puig Estela.

Poc abans d’arribar al Coll de Pal novament, miro enrere i contemplo una imatge inesperada que em regala la jornada: una visió dels tres cims, crec.

El Puig Estela des de part del descens ja recorregut.
El Puig Estela des de part del descens ja recorregut.

El pas pel refugi de Montserrat hagués significat la fi del recorregut si no hagués deixat el cotxe tan avall. Ara, però, encara m’espera més d’un km. per la pista fins arribar-hi.

El refugi de Montserrat.
El refugi de Montserrat.

Mentre vaig seguint la pista faig balanç de la ruta per deduir que m’ha agradat molt i que l’he gaudida en la seva major part, tret dels darrers moments. Em queda un gust força més dolç que agre, amb una sensació de joia continguda que ara, mentre escric aquestes quatre ratlles l’últim dia del 2015, la valoro molt més i em regala un somriure als llavis.

Feliç 2016!