MAPA I PERFIL
Powered by Wikiloc

ENLLAÇ DE LA RUTA A WIKILOC

CRÒNICA DE LA RUTA

Des de la carretera N-621, uns kilòmetres abans d’arribar a Riaño, a mà dreta la carretera LE-3719 condueix a la població de Carande, des d’on surt la ruta que fem avui. És una ruta ideal per fer amb la família i rep el nom de Ruta Mitológica de Carande perquè…. bé, ja ho anirem veient. Això no obstant, aquesta ruta sempre s’ha conegut com la Senda del Hayedo, en les muntanyes de Riaño i Mampodre.

Avui l’expedició la formem una bona colla! Deixem el cotxe en el pàrquing habilitat abans d’arribar al poble i iniciem l’excursió per la Calle Solascasas, que esdevindrà una pista per endinsar-se en la natura.

Per ordre d’esquerra a dreta: Clara, Clara Jr, Marc Jr, Ana, Júlia, David, Asun, Marc i Albert.

A pocs metres de començar ja ens n’adonem que el Marc Jr. buscarà sempre una alternativa més atractiva per on passar.

El Marc Jr. buscant la part divertida de les coses 🙂

En arribar a la font, encara en els encontorns de Carande, el camí es desvia a l’esquerra cap a la Collada de la Carrizosa. És totalment pla i transcorre per una pista ampla amb vistes contínues al pantà de Riaño. Topem amb un pas que té una tanca i un d’aquells que en el sòl hi ha unes barres rodones que es mouen i deixen veure el que hi ha sota, i que és per a què no hi passin les vaques (i que dubtem alguns humans!).

La font
L’expedició en marxa!
La Clara Jr, el Marc i l’Ana
El pantà de Riaño
Goita quin grup més maco!

En el costat esquerre de la pista, hi ha una estructura destinada sembla ser al bestiar. És una manera de retenir-lo fins a l’ús que se’n vol donar, segurament per al seu transport.

L’Albert és com la canalla…

A un kilòmetre i mig aproximadament, s’abandona la pista a l’alçada del rètol que indica per on contínua la ruta per un petita pujada. El camí segueix planer mentre s’endinsa cap al bosc. Passem pel costat d’un grup de vaques i cavalls aliens a la nostra marxa.

Deixem la pista i agafem camí
El camí fa una lleugera pendent, gens exigent, però.
Cal seguir les marques blanques i grogues que trobarem per tota la ruta
Una fàbrica natural de mel
Ep! Què s’hi veu? Alguna cosa hi ha…
Vaques i cavalls pasturant tranquil·lament
Vista del Cueto (tossal) de Valdecolina

Enmig del camí, un arbre amb un gran aixopluc estira les seves branques per donar cobertura a tot aquell que la necessiti.

Aviat la llum dóna pas a la penombra, la qual és molt ben rebuda ja que ens protegeix del sol que comença a fer-se una mica pesat. A l’entrada, un ramat de cavalls veu alterada la seva tranquil·litat per la nostra presència, tot i que no es mostren massa molestos i denoten estar força acostumats a la presència humana. Intentem no envair el seu espai, bé… hi ha qui no se’n pot estar J.

I vet aquí que trobem el primer testimoni de per què a aquesta ruta se l’anomena la “Ruta mitològica”. Ens topem amb la Vieya’l Monte i l’explicació de qui és. Com es pot observar, el nom està en la llengua de la zona, malauradament en desús, comuna en la part del nord de León i també d’Astúries: el bable.

La Vieya al Monte. Representa la mare natura, portadora d’aliments i fruits amb els que obsequia les persones.
La Vieya avui està ben acompanyada

Continuem pel bosc, amb un rierol que anirem entrecreuant pel Cueto de Valdecolina fins que arribem al segon personatge mitològic de la ruta: el Trasgu!

El rierol
Toll d’aigua en el pas del rierol
Formes curioses de la natura
El Trasgu: és un petit follet coix amb la mà foradada. Li agrada gastar bromes i és una mica entremaliat, tot i que és simpàtic i laboriós.

A partir d’aquí una forta pujada ens traurà de la zona de confort en la que ens trobàvem. Cadascú al seu ritme anem assolint la Collada de Riosol.

la Júlia i l’Ana encapçalen la comitiva.
La resta els seguim.
Bonic banc per aturar-se un instant durant la pujada
Arribats a dalt, una treva i una foto, com no!

Planegem una estona mentre els ulls se’ns en van cap a una roca amb forma de cresta, tan bella com seductora per pujar-la, tot i que cadascú ha de mesurar molt bé per quina cara ho faria. Avui no està dintre del nostre propòsit, així que seguim fins arribar a una pista que continuem per la dreta i que inicia una suau pujada.

La cresta
Ja en la pista, seguim per la dreta.
Bonic espectacle muntanyós, amb el Pico Yordas a l’esquerra

El Marc i l’Albert s’han quedat una mica enrere embadalits pels paisatges. Veuen el grup força lluny i despitat, sobretot perquè passen de llarg el desviament al tercer personatge mitològic que nosaltres sí que visitem: la Mora.

A pocs metres de la pista, hi ha La Mora.
El Marc i l’Albert visiten La Mora. Se la coneix també com Moura o Xana en alguns indrets. Las Moras són esperits de la natura en forma de dones de gran bellesa amb cabells llargs i rossos. La nit de Sant Joan es fan visibles i surten a pentinar els seus cabells amb pintes d’or. Viuen en fonts i llocs amb aigua i lliuraran tresors a qui les pugui desencantar.
El paisatge on es troba La Mora és frondós i ombrívol

Pràcticament sense distància un de l’altre, ja topem amb el darrer personatge, ben bé als vorells del camí. És el Diañe:

El Diañe: representa el diable amb aspecte humà i banyes al cap, potes de marrà i cua. No és massa dolent, tot i que gasta bromes que solen ser de mal gust.
No som tan diferents… potser les ulleres i la gorra.

A molts pocs metres, el camí passa pel Mirador El Reñuberu, punt més àlgid de la ruta amb unes vistes espectaculars del pantà de Riaño i del poble mateix.

De camí al mirador.
El cartell indica el mirador El Reñuberu, en honor també a un altres ésser mitològic de les tempestes cantàbriques
Vistes del pantà de Riaño
Foto familiar, amb la flor més bonica del jardí al bell mig.
Expedició al complert des del Mirador del Reñuberu
Les femmes fatales
Los chicos Martini

A partir d’aquí, ja només queda retornar a Carande per la pista, travessar una altra tanca i recórrer els pocs carrers per finalitzar la ruta al punt d’inici. A veure, no ben bé, ja que el final de ruta el fem al bar de Carande, com s’ha d’acabar una excursió així!

Tanca
Las Pintas
Ja de tornada, amb les muntanyes al fons.
La trilogia calissa de les muntanyes de Riaño: las Pintas, el Gilbo i el Yordas.