MAPA I PERFIL
Powered by Wikiloc

ENLLAÇ DE LA RUTA A WIKILOC

CRÒNICA DE LA RUTA

A Sant Julià de Cabrera deixo el cotxe just després de passar la Rectoria. Al prat que hi ha enfront les vaques pasturen a l’escalfor incipient del sol d’hivern.

Sense deixar la pista per on he vingut en cotxe avanço, ja caminant, fins al Collet de Sant Julià, entrada al Parc Natural del Collsacabra. Dues pistes amples assenyales camins diferents, i cap d’aquestes pistes és la que he de seguir. A mà dreta, un camí s’enfila cap a la muntanya amb una tanca que cal salvar per continuar-lo. Vaig guanyant alçada força ràpidament, en un primer tram en què ja es veu la silueta del Collsacabra.

Passada la tanca
La Serra de Cabrera

A mitja pujada, aproximadament, hi ha un pas que no representa cap dificultat tècnica però que, en canvi, hi convergeixen dos elements que, combinats, sí que poden representar algun perill: pedra i humitat. Això no obstant, si anem amb compte és molt fàcil de passar ajudats per unes cordes i unes nanses metàl·liques que hi ha en les mateixes pedres, i que anirem trobant mentre duri la pujada. Vaig resseguint a la inversa el trajecte de l’aigua que va davallant, saltant de pedra en pedra. El cert és que en aquest tram de l’excursió m’ho he passat pipa, ja que l’orografia t’obliga a fer de tant en tant petites grimpades.

Pas amb corda
La fulla caiguda amorteix les passes del caminant
L’aigua i jo fem camins adversos: ella baixa i jo pujo
Ajudes que faciliten salvar obstacles més fàcilment
Les cingles són d’una bellesa inabastable
La boira oculta bona part de la comarca
Les escales naturals són infinitament més plaents que les humanes

En arribar al Pla del Prat, el camí planeja i s’amaga dintre del bosc, que obre la seva porta d’accés camuflada entre els arbres. El recorregut per l’interior és breu, així que de seguida s’obre la clariana per veure, ara sí, el Santuari de Cabrera.

Hom espera trobar-se els bolets al terra, però aquesta amanita fa de senyal!
En la llunyania ja s’intueix la silueta del Santuari de Cabrera

Des de l’Osca de Cabrera ja es veuen les muntanyes emblanquinades del Pirineu, així com el Cim de Cabrera i el Santuari que han de ser els propers, i pròxims, objectius a assolir. No puc deixar de contemplar l’espessa boira que amaga les poblacions i paratges que he travessat en cotxe fins arribar aquí. Espero que amb el pas de les hores aparegui el sol en aquest pla i s’hi aixequi la boira.

El Pirineu enfarinat ben lluny
Des de l’Osca de Cabrera ja tinc més a prop tant el Cim de Cabrera com el Santuari
El pas des de l’Osca fins al Santuari és un caprici de la natura
Sant Julià i la manta blanca que tot ho amaga

Per arribar al cim de Cabrera baixo de l’Osca per un pas dentadament pedregós, un accés a aquest punt de la Serra de Cabrera preciós. En pocs instants ja sóc al cim.

Curiosa forma de sortir de l’Osca, amb un entramat de pedres dentades que cal salvar
L’Osca de Cabrera
Les runes del Castell de Cabrera
He fet el Cim! Cabrera, de 1308 m.
El Canigó

Després del cim, a pocs metres, hi ha el Santuari de Cabrera. Pel camí, m’aturo al balcó per contemplar la plana i les cingles.

Ja m’allunyo del cim per acostar-me al Santuari
El pas cap al Santuari és una imatge excelsa. De pel·lícula!
Vistes des de la Serra de Cabrera
El Santuari de Cabrera de la Creu
…. ara amb un intrús

Arribat al Santuari, és hora d’esmorzar i gaudir de les sensacions que proporciona l’indret.

Santuari de la Mare de Déu de Cabrera
Monòlit

Per baixar del Santuari hi ha unes escales habilitades que permeten salvar un desnivell important en poc temps. Realment, estèticament aquesta adaptació és poc afortunada, però entenc que és pràctic i necessari per fer arribar el santuari a un major públic.

Comença la baixada del Santuari per les escales
Fa una estona parlava de les escales naturals. Heus ací les de l’home… Res a veure.

En arribar al Coll del Bram, puc adreçar les meves passes per tornar al cotxe en direcció a Sant Julià, però això significaria que l’excursió s’acabaria només amb un parell d’hores de caminar. Per tant, cal fer-la durar més, així que em dirigeixo cap a les Cingles d’Aiats amb la intenció de pujar el Puig de la Bastida en la tornada.

Agafo direcció a Pruit, però no hi vaig, eh!

Una altra vegada m’endinso en el bosc per un camí estret i ple de fulles caigudes. Aviat trobo un altre pas d’aquests en que hi ha l’ajut d’una corda. És una bona manera d’amenitzar la passejada.

Un altre pas amb corda. Això ho fa divertit!

La natura, com gairebé sempre en cada passejada, aporta figures insòlites, estranyes i belles al mateix temps. Mai em cansaré de gaudir-les.

La llum del sol que les escletxes dels arbres deixen entrar al bosc són la porta per la qual se n’hi surt per accedir al Pla d’Aiats. El sol torna a escalfar agradablement la pell i el caminar esdevé una mica més despreocupat.

La sortida del bosc al Pla d’Aiats
Falguera seca i tallada en el Pla d’Aiats
Una mica de Martí i Pol en la seva terra

A les cingles d’Aiats, l’estelada esparracada dóna mostres de la feina incansable del vent. Al terra, resguardat sota uns febles matolls, un betlem representa el naixement de Jesús. Som a prop del Nadal.

Les Cingles d’Aiats
Un Betlem a peu de cingla!

Les vistes de les Cingles són impressionants.

El camí abandona les cingles i es dirigeix cam al Puig de la Bastida. El descens és per bosc, amb el corriol ple de fulles humitejades. El meu caminar és despreocupat, alimentant per l’estat d’ànim en auge després de les vistes des de les Cingles. I, ves per on, un parell de relliscades amb sengles culades em fan tornar a vigilar allà on trepitjo i com.

Aquesta fullaraca humida m’ha costat un parell de culades :-)!

De seguida arribo al Coll Sabastida, fora dels límits del bosc, amb un terreny més ressec que pujo fins travessar el passadís que porta al Puig de la Bastida. Les vistes de la Serra de Cabrera, dels Pirineus tornen a inflar un esperit avui ja prou satisfet.

Coll de Sabastida
El Puig de la Bastida a tocar
La Serra de Cabrera des del Puig de la Bastida
Una altra vegada, el Pirineu llunyà amb el llençol blanc de l’hivern
He fet el Cim! El Puig de la Bastida, 1241 m.
El Canigó, novament

La davallada des del Puig porta a una pista. Creuo un rierol a través d’una tanca i em sorprèn la bellesa d’aquest pas de l’aigua per les roques.

Passo la tanca i també el rierol
Mentre l’aigua es precipita, el camí segueix per l’esquerra

Cal agafar una pista a mà esquerra una mica després de passar una casa, que torna a pujar al Coll del Bram. Des d’allí, ara sí, enfilo cap a Sant Julià de Cabrera en un descens ben bonic per la Lleixa de Cabrera. Un arbre de grans dimensions i un pedrot considerable surten al bell mig de la ruta. El sòl encatifat de fulla de tardor deixa pas a les esplanades verdes i mullades a mesura que vaig apropant-me a la població. Un espectacle pur de la natura.

La Rectoria ja anuncia el final de la ruta